Spirulina w proszku BIO (Chiny) 200 g NATURYA

Spirulina w proszku BIO

Organiczna Spirulina w Proszku

Certyfikat Organiczny UK5

Spirulina to unoszące się na wodzie nitkowate cyjanobakterie z cylindrycznymi trychomami w lewym obrąbku. Spirulina naturalnie żyje w jeziorach tropikalnych i subtropikalnych o wysokim pH i wysokim stężeniu węglanu i wodorowęglanu. Powszechnie wykorzystuje się ją jako suplement diety.

Przez setki lat Aztekowie jedli Spirulinę. Najstarsze zapisy informują, że te bakterie żyły w jeziorze Texcoco, gdzie zbierano je i sprzedawano jako żywność. Pierwszy zakład produkujący spirulinę założono w latach 70 XX w. W ostatnich latach stała się popularna na całym świecie i dopuszczona przez amerykańską FDA oraz Światową Organizację Zdrowia (WHO) oraz inne organizacje medyczne jako zdrowa żywność.

Spirulina obfituje w białka, witaminy i minerały. Zawiera lizynę, cysteinę, metioninę, fenyloalaninę i treoninę, które są ważnymi aminokwasami, które człowiek może pozyskać wyłącznie wraz z pożywieniem. Spirulina jest także bogatym źródłem witaminy B12. Ma znacznie wyższą zawartość żelaza niż szpinak. Zawiera znacznie więcej beta-karotenu niż marchew.

Jako pożywienie, spirulinę je się w różnych formach od wieków w różnych częściach świata. Ich białko jest łatwo przyswajalne. Poza tym zawiera minerały, witaminy, niezbędne kwasy tłuszczowe i antyoksydanty, niedostępne w żadnym dotąd poznanym przez ludzi pożywieniu pochodzenia roślinnego ani zwierzęcego.

Spirulina jest pomocna w zaburzeniach żołądkowych i jelitowych, gdyż pobudza wewnętrzną florę bakteryjną, jak bakterie Lactobacillus i Bifidus. Wiadomo również, że redukuje ryzyko zarażenia Escherichia Coli and Candida Albicans, dwoma zjadliwymi patogenami żołądkowymi i jelitowymi. Spirulina, dzięki zawartości kwasów tłuszczowych, obniża poziom cholesterolu. Zawiera antyoksydanty, które zwalczają bardzo szkodliwe wolne rodniki, odpowiedzialne za wiele problemów zdrowotnych, takich jak rak.

Spirulina to bogate źródło potasu, zawiera także wapń, chrom, miedź, żelazo, magnez, mangan, fosfor, selen, sód oraz cynk. Spirulina zawiera wiele barwników, w tym chlorofil-a, ksantofil, beta-karoten, echinenon, myksoksantofil, zeaksantynę, kantaksantynę, diatoksantynę, 3' hydroksyechinenon, beta-kryptoksantynę, oraz fikobiliproteiny c-fikocyjaninę i allofikocyjaninę (APC).

Spirulina zapobiega uszkodzeniom serca spowodowanym przez chemioterapię przy użyciu leku Doxorubicin, nie zakłócając przy tym jego działania antynowotworowego. Spirulina redukuje ryzyko poważnych udarów i wspomaga powrót do zdrowia po udarze; odwraca związane ze starzeniem się zaburzenia pamięci i uczenia się oraz zapobiega i leczy katar sienny.